Spørsmål buss

Hvordan betaler jeg for bussbilletten uten smarttelefon?

I tillegg til å kjøpe bussbillett i appen Reis, kan du kjøpe din billett med bankkort hos sjåføren på bussen. Du kan også betale med kontanter på alle steder bortsett fra i Bodø - men du kan kjøpe billetter med kontanter på Sentrumsterminalen i Bodø sentrum.

Kan jeg forhåndskjøpe billett på buss?

I appen Reis kan du velge dato og tidspunkt for når du ønsker å reise. Du kan også kjøpe en billett som starter med en gang den blir kjøpt. Bruker du appen Reis så må billetten være gyldig før du går om bord på bussen. Vi anbefaler å forhåndskjøpe billetten eller kjøpe den mens du står på busstoppet. Billetter kjøpes gjennom appen Reis.

Jeg har bestilt bussbillett til feil tidspunkt, hva gjør jeg nå?

Når man kjøper billett i appen Reis kan man velge dato og tidspunkt for når man ønsker å reise. Om billetten ble kjøpt til feil tid kan du søke om refusjon inntil 24 timer etter kjøpet og minst 12 timer før din avreise.

Det er også viktig at du legger ved ditt kundenummer, sånn at vi kan finne billetten i vårt datasystem. Henvendelsen kan rettes til oss her via vårt refusjonsskjema.

Hva koster reisen min?

Prisen varierer med hvor langt du skal reise, om du er student, barn, militær eller honnør - og om du skal reise med hurtigbåt, buss eller ferge. Du finner prisoversikten der du kjøper din billett, som for eksempel i appen Reis.

Billettkontroll

Billett må kjøpes før du går om bord, og skal framvises ved forespørsel. I de tilfeller der det er kjøpt rabatterte billetter, må dokumentasjon som bekrefter dette tas med på hele reisen. Dette skal også framvises på forespørsel, sammen med gyldig billett. Både sjåfør og kontrollør kan kreve å se gyldig billett når som helst under reisen. Se link for mer informasjon; Billettkontroll

TogBuss - garanti for videre reise

TogBuss-billett kan kjøpes for reisestrekninger der det er korrespondanse mellom tog og buss på følgende steder i Grong, Mosjøen og Fauske. TogBuss gir en garanti for videre reise dersom det er forsinkelser som gjør at f.eks. bussen ikke korresponderer med toget. Garantien gir plass på neste buss, eller separat transport dersom siste buss har gått. TogBuss-billett har samme pris som om billetten kjøpes separat på tog og buss, men det er ingen garanti for videre reise dersom billettene er kjøpt hver for seg. Billetten kjøper du på entur.no, her; Entur – nasjonal reiseplanlegger. Informasjon om TogBuss i Norge finner du her; Vårt TogBuss samarbeid - SJ Norge

Kan jeg ha med rullestol på buss

  • Av hensyn til sikkerhet er det maksstørrelse og -vekt for rullestoler som kan tas med på buss. Størrelse og vekt er i samsvar med de elektriske rullestolene som er mest brukt i dag. Du som er rullestolbruker er selv ansvarlig for å holde deg innenfor rammen.
  • Rullestolens lengde kan ikke være over 1.300 mm. Og bredden ikke over 750 mm. Disse målene er med bruker i stolen.
  • Totalvekten inklusive bruker skal ikke overskride 300 kg, med unntak for bybusser hvor vektbegrensningen for tiden er 250 kg. Dette er på grunn av platen som rullestolen står mot under transport.
  • Elektriske rullestoler kan ha en maksimalfart på 10 km/t.
  • Busser som brukes av Nordland fylkeskommune er utformet etter krav i forskrift om universell utforming og det underliggende bussdirektivet.

Kan jeg ta sykkel med på buss?

Det er gratis å ta sykkel med på buss, så lenge det er plass.

Noen av langrutebussene har sykkelstativ. På bybussene kan det være begrensede muligheter til å ta med sykkel. Sparkesykkel og elsparkesykkel har egne regler. Se eget punkt på dette.

Sykkel tas med i den grad det er plass, og sikkerhetsmessig forsvarlig å ta med sykkelen på bussen. Det er alltid sjåføren som tar den endelige beslutningen.

Hvilke regler er det for elsparkesykler på buss?

For alles sikkerhet på bussene i Nordland, har vi satt noen retningslinjer som må følges når du tar med din elsparkesykkel:

  • Elsparkesykkelen må være sammenslått før du går inn i bussen.

  • Elsparkesykkelen må være plassert på en forsvarlig måte slik at den ikke utgjør fare ved en eventuell kollisjon.

  • Elsparkesykkelen må bli holdt av passasjer under reisen.

  • Elsparkesykkelen må ikke hindre andre passasjerer.

  • Det er til enhver tid sjåføren som avgjør hvorvidt en kan ta med seg elsparkesykkel på turen.

    Kan jeg lade mobil, nettbrett eller datamaskin på bussen?

    Ja det kan du. Bybussene i Bodø har alle USB (type A) ved setene slik at du kan lade dine enheter mens du reiser med oss.

På regionsbussene er det også stikkontakter (230V) i taket slik at PC og andre litt større enheter også kan få strøm under turen.

Er det tilgjengelig barnesete i bussene?

På alle regionbusser er det mellom 2-4 barneseter. Vi oppfordrer likevel til å ta med barnesete til barnet slik at sikkerheten er ivaretatt, uavhengig av antall passasjerer.

I tillegg er det i mange busser IsoFix-festepunkter i noen seter.

På busser som kjører kortere ruter og på bybusser er det ikke barneseter.

Er det lov med hund/kjæledyr på buss?

Ja, det er det. Det er tillatt å ta med hund og andre mindre dyr på både buss, hurtigbåt og ferge.

På buss kan dyr blir avvist dersom det er en reisende med allergi, og det ikke er mulig for vedkommende å reise dersom det er hund eller andre kjeledyr med på turen. Det er alltid sjåføren som tar den endelige beslutningen.

De fleste hurtigbåtene har egne hundebur, og noen har egne hunderom.

På ferge skal hunden enten være i kjøretøyet eller i bur på bildekk eller annet anvist sted. Hund som fraktes i bil skal være i bur, så alle reisende med hund kan ta ut hundens bur og ha hunden i buret på egnet sted. Kjæledyr skal fortrinnsvis være i bilen eller på anvist sted under hele overfarten. Eier er selv ansvarlig for tilsyn med kjæledyret, samt å påse at dette ikke er til sjenanse for øvrige passasjerer.

Kjæledyr som medbringes i bag eller lignende, kan tas med i fellesareal så fremst det ikke er til sjenanse for andre reisende. Kjæledyr skal oppholde seg i bag eller lignende under hele reisen.

VIKTIG: Vær oppmerksom på at det kan bli varmt på bildekket. Pass på at hunden er på et sted der den har det kjølig nok.

Reisende bes ta kontakt med skipets besetning for mer informasjon og tilpasning på det enkelte fartøy.

Det er unntak for ledehunder og arbeidshunder. Se informasjon fra Boreal angående blant annet hund/dyr på ferge.

Jeg har spørsmål om mitt reisekort.

1. Jeg ønsker å søke refusjon av mitt reisekort, hvordan gjør jeg det? Du søker refusjon ved å fylle ut dette skjemaet.

2. Om jeg har mistet mitt reisekort, hva gjør jeg? Ta kontakt med Sentrumsterminalen på telefon ++47 910 09 600 eller på e-post sentrumsterminalen@boreal.no. Da vil du få sperret kortet, og pengene refundert dersom du hadde en verdi på det.

3. Jeg har fylt penger på reisekortet gjennom nettbutikken, men ny saldo vises ikke? Ved påfylling av kort, vises ikke saldo før kortet er brukt på en billettmaskin. Når kortet er brukt, overføres beløpet til kortet. Det tar omtrent en time fra innbetaling i nettbutikken, til beløpet kan skrives til kortet.

Hva er reisegaranti?

Det kan skje ting som gjør at reisen ikke går som planlagt. Om bussen ikke møter opp og avviket ikke er forhåndsannonsert kan du ha krav på reisegaranti. Reisegarantien gjelder ikke når det inntreffer omstendigheter som bussoperatøren ikke kan styre.

Se regler for i hvilke tilfeller du har krav på reisegaranti og hvor mye du har krav på for reisegarantien på hurtigbåt og reisegarantien på buss.

Når kan barn reise med buss alene?

Barn under skolepliktig alder som reiser med rutegående buss skal alltid følges av ledsager. Ledsager skal minimum være 14 år, og følge med på hele reisen.

Barnebillett kan kjøpes til og med 15 år. Voksenbillett fra og med 16 år.

Elever i grunnskole kan reise uten ledsager på skolereiser mellom hjemsted og skole, selv om de ikke har fylt seks år. For reiser utover dette, skal barn under seks år ha følge av ledsager. Skolepliktig alder er fra den dag barnet begynner i 1. klasse.

Det er du som forelder/foresatt som best kjenner ditt barns begrensninger og evne til å takle uforutsette hendelser. Barnets alder alene er derfor ikke alltid nok til å avgjøre om barnet er skikket til å reise alene eller ta vare på et annet barn på reisen.

Vi anbefaler at barn har tilgjengelig telefonnummer til sine nærmeste dersom reisen ikke skulle gå etter planen. Det kan også være lurt å foreta reisen sammen med barnet en gang før det skal ut å reise på egenhånd.

Det kan være greit å trygge ditt barn slik at det spør sjåfør om hjelp dersom han eller hun er usikker på noe. Du må alltid forvisse deg om at barnet selv er i stand til å finne frem, og gå av på riktig holdeplass.

Jeg har mistet noe på bussen. Hva gjør jeg?

Hvis du har mistet noe på bussen, kan det hende at bussjåføren har funnet det. Ta kontakt med busselskapet for alle saker som omhandler hittegods.

Gjelder Honnørbillett også til ektefelle og registrert partner?

Personer som har fylt 67 år eller personer med gyldig honnørkort fra NAV kan kjøpe honnørbillett på buss og hurtigbåt. Ektepar og registrert partner (ikke samboer) får begge rabatt hvis de reiser sammen med en billett som gir rabatt, og den ene oppfyller kravet.

Hvordan søker vi om skoleskyss eller skolekort?

Elever i grunnskolen søker om skoleskyss på skolen. Elever på videregående skole søker selv om skoleskyss på nett.

Alle skoleelever som har krav på daglig skyss til og fra skolen, får utlevert et elektronisk busskort i begynnelsen av skoleåret. Dette får man gjennom kontaktlærer eller kontorpersonell. Dersom du hadde skolekort i 10. klasse, skal det samme kortet brukes på videregående skole. Lærlinger har ikke krav på gratis skoleskyss, men de har samme rabatter som skoleelever/studenter.

PS: Kortet er kun gyldig sammen med skolebevis med gyldig semestermerke. Sørg derfor på at dette er i orden før du begynner å bruke kortet.

Fant du ikke svar? kontakt oss på reisnordland@nfk.no eller tlf +47 910 09 600